BUILDING MODELS

Nivådagen på Islandshøj

Slåning af højen med le.

Det var spændende, hvordan vejret ville blive på denne dag, hvor vi – en lille gruppe udstyret med leer, slibesten, vand og kaffe – ville slå et område af Islandshøj med le.

Aktiviteten blev lagt på Nivådagen d. 6. september, så vandrerne på Nivåringen kunne opleve leslåning, så hvis det nu havde regnet tæt …

Der kom heldigvis kun nogle små byger og blæsten var dejlig kølende, for.. hold nu op. Vi var ret mørbankede efter at have taget en ordentlig bid af højen.

Der skulle jo også rives sammen. Det blev til en 25 meter lang og 1 meter høj bunke af hø og klippede urter. Vi har slået det område på sydsiden, hvor der er meget næringsrigt. Vi forventer at gentagen slåning, hvor materialet fjernes vil give flere prikbladet perikon og kællingetand. 

Vi fik slået skråningen helt hen til “hatten”, hvor det bliver stejlt

Vi fik en god frokost undervejs bestående af lækre sandwiches og Carlsberg Nordic, og senere skulle den tørre hals skylles med Ginger beer. Det dur ikke med alkohol og skarptslebet stål, hvilket en fuld mand, som rigtig gerne ville blande sig – og fik tag i en af vores leer ! – også fik at vide. Situationen blev løst og ingen kom til skade.

Sådan så det ud fra oven morgenen efter.

Der vokser rigtig meget rejnfan og vild kørvel. Sidstnævnte bliver meget høj, og den kunne vi godt skære målrettet ned til foråret, hvis vi alligevel er ude og slå et nyt område.

Der er rosenbuske af forskellige arter på bakken. Vi har ladet et par buske af de hjemmehørende arter stå. Midt inde imellem tagrørene er det en invasiv rose, der vokser. Den bør bekæmpes.

Der er store områder med krybende potentil, som vi tror vil få en fordel af, at vi har fjernet relativt meget mere af de højtvoksende planter.

En ret stor bille skulle lige betragtes nærmere. På dagen fandt vi også en kvadratedderkop og en meget flot hvepseedderkop.

Slåning med le var på flere planer en succes. Vi fik motion, vi kunne nyde naturen imens, og forhåbentlig får vi mere biodiversitet. Der var mange positive reaktioner fra de forbipasserende på dagen, og bakken ligger godt som udstillingsvindue for teknikken med at slå med le. Vi må se, om det slår an.

Vi er meget opsatte på at slå skråningen mod SV til foråret, og taler med NSPV om dette. Sydvestdelen er ret tyndt bevokset med græsser i forhold til det sydøstlige hjørne. Højens skråninger mod nord har vi ikke tænkt os at slå med le, der der ikke er så mange interessante arter der. Sommerfuglene foretrækker også de solbeskinnede skråninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait